joi, 18 februarie 2016

COZONAC UMPLUT CU CIOCOLATA



                                         


                                                  Rețetă pentru 2 cozonaci

INGREDIENTE:

  • 1 kg. faina
  • 30 g. maia proaspătă
  • 1 cana cu lapte
  • 3 oua + 1 ou pentru uns
  • 250 g. zahar
  • 1 lingurița sare
  • coaja rasa de portocala
  • coaja rasa de lămâie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 200 ml. ulei
  • apa călduță


PENTRU UMPLUTURA:
  • 1 ciocolata pentru fondue

                                                 MOD DE PREPARARE

                                                         
                                                           
1. Separam albușurile de galbenusuri apoi începem sa batem albușurile spuma. Dupa ce am bătut bine albușurile, adăugam in ele zaharul impreuna cu zaharul vanilat in ploaie putin cate putin amestecând bine cu telul. La final incorporam coaja de lămâie si coaja de portocala.
Galbenusurile le frecam bine cu sare si le adaugam in compoziție.


                                                           

2. Incalzim laptele, trebuie avut grija sa nu dea in fiert, trebuie sa fie călduț. Dizolvam maiaua maia in lapte. Începem sa adaugăm faina si amestecam bine cu telul sa nu se formeze colcotoase, putin cate putin cât sa formam o compoziție smantanoasa. Când observam ca începe sa faca bule, lăsăm la crescut pana își dublează volumul.

                                                                     


3. Dupa ce observam compozitia de la punctul 2  ca a crescut, începem sa adăugam peste ia faina si compozitia de la punctul nr. 1 cu oua.
Incorporam foarte bine toate ingredientele si frământăm cu ajutorul mâinilor ca si cum frământăm pâinea. Daca vedem ca aluatul este tare mai adăugam apa călduță putin cate putin pana devine o coca
de textura celei pentru care faceți pâinea deci nici moale nici tare.
Când simțim ca se frământă cu ușurință începem sa adaugăm ulei putin cate putin pana se incorporează tot si vedem ca aluatul nu se mai lipește de mâini.
Învelim aluatul cu un prosop de bucătărie si lăsăm la crescut 1 ora. Daca vedeți ca a crescut in exces puteți sa îl apăsați cu degetul pentru a se retrage.
Dupa ce a expirat timpul, impartim aluatul in doua parți egale.



4. Cu ajutorul unui facalet, începem sa întindem o foaie după care începem sa topim ciocolata ( 1/2 din pachet, cealaltă jumătate o vom topi când pregătim cea de a doua foaie).
Întindem uniform ciocolata, rulam foaia o punem in tava in care am pus inainte foaie pentru copt, apoi lăsăm sa crească aproape sa se umple tava  trebuie sa rămână cam 2 cm din înălțimea tăvii libera pentru ca in cuptor va creste si sa nu curgă aluatul din tava. Batem oul ramas si cu el ungem cozonacul apoi presarăm cu zahar tos.
Preîncălzim cuptorul la 180º C, iar după ce a crescut aluatul din tava, introducem in cuptor si lăsăm aproximativ 45 minute, depinde de cuptor.
Când credem ca este gata, facem proba cu scobitoarea, înțepam cozonacul cu scobitoarea cât mai adânc si daca iese curata înseamna ca, cozonacul este gata.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 Am sa va las aceasta rețetă pe care eu am învățato la un curs de bucătărie și care pe mine ma incantat foarte mult. Este o gustare rapid de...