Rețetă pentru 2 cozonaci
INGREDIENTE:
- 1 kg. faina
- 30 g. maia proaspătă
- 1 cana cu lapte
- 3 oua + 1 ou pentru uns
- 250 g. zahar
- 1 lingurița sare
- coaja rasa de portocala
- coaja rasa de lămâie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 200 ml. ulei
- apa călduță
PENTRU UMPLUTURA:
- 1 ciocolata pentru fondue
MOD DE PREPARARE
1. Separam albușurile de galbenusuri apoi începem sa batem albușurile spuma. Dupa ce am bătut bine albușurile, adăugam in ele zaharul impreuna cu zaharul vanilat in ploaie putin cate putin amestecând bine cu telul. La final incorporam coaja de lămâie si coaja de portocala.
Galbenusurile le frecam bine cu sare si le adaugam in compoziție.
Incorporam foarte bine toate ingredientele si frământăm cu ajutorul mâinilor ca si cum frământăm pâinea. Daca vedem ca aluatul este tare mai adăugam apa călduță putin cate putin pana devine o coca
de textura celei pentru care faceți pâinea deci nici moale nici tare.
Când simțim ca se frământă cu ușurință începem sa adaugăm ulei putin cate putin pana se incorporează tot si vedem ca aluatul nu se mai lipește de mâini.
Învelim aluatul cu un prosop de bucătărie si lăsăm la crescut 1 ora. Daca vedeți ca a crescut in exces puteți sa îl apăsați cu degetul pentru a se retrage.
Dupa ce a expirat timpul, impartim aluatul in doua parți egale.
Întindem uniform ciocolata, rulam foaia o punem in tava in care am pus inainte foaie pentru copt, apoi lăsăm sa crească aproape sa se umple tava trebuie sa rămână cam 2 cm din înălțimea tăvii libera pentru ca in cuptor va creste si sa nu curgă aluatul din tava. Batem oul ramas si cu el ungem cozonacul apoi presarăm cu zahar tos.
Preîncălzim cuptorul la 180º C, iar după ce a crescut aluatul din tava, introducem in cuptor si lăsăm aproximativ 45 minute, depinde de cuptor.
Când credem ca este gata, facem proba cu scobitoarea, înțepam cozonacul cu scobitoarea cât mai adânc si daca iese curata înseamna ca, cozonacul este gata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu