duminică, 6 martie 2016

MUCENICI



Pentru prietenii mei care nu cunosc frumoasele tradiții Românești.
În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți numiți mucenici .
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere de albine si nucă.
În Dobrogea se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahar, cu scorțișoară și nuca, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinților Mucenici. 


INGREDIENTE:

  • 1 kg.faina
  • 1 cana cu lapte
  • 2 oua
  • 250 g. zahar
  • 50 g.drojdie proaspătă
  • 1 linguriță rasa cu sare
  • coaja rasa de lămâie
  • coaja rasa de portocala
  • apa călduță
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • ulei


PENTRU ORNAT:


  • nuca pisata
  • miere de albine


MOD DE PREPARARE:

1.Separam albușurile de gălbenuș. Batem albușurile spuma apoi dam drumul in ploaie zaharului, amestecând continuu. Amestecam galbenusurile cu lingurița de sare după care le incorporam in albuș. 
Adaugam coaja rasa de portocal, coaja rasa de lămâie, esență de rom si esența de vanilie.
Amestecam totul bine si lăsăm la odihnit.




2.Separat formam plămada din laptele pe care îl vom încălzi putin si îl vom amesteca impreuna cu drojdia proaspătă. Amestecam cu ajutorul telului. Când este dizolvata in totalitate drojdia, începem sa incorporam faina, putin cate putin pana formam o compoziție putin ma groasa de cât smantana.
 Când observam ca a început sa faca balonase.
O lăsăm sa crească pana își dublează volumul.
Pana creste plămada mai amestecam din când in când in compozitia cu ouăle pentru a ajuta zaharul sa se mai tope asca.
Când vedem ca plămada a crescut o amesteca impreuna cu, compozitia de oua si restul de faina.
Amestecam totul foarte bine iar daca, compozitia e tare mai adaugăm apa călduță, putin cate putin  pana devine ușor de frământat.




3. Începem sa adaugăm ulei si sa frământam pana nu se mai lipește de mâini.

Lasam sa crească timp de 1 ora.










4.Formam bile cât cuprindem in mana, apoi formam mucenicii.










5.Punem ulei pe blatul unde vom forma mucenicii, apoi întindem aluatul formând un snur, nici prea gros nici prea subțire.










6.Unim marginile șnurului, presam bine ca sa nu se desfacă.










7.Formam mucenicul in gorma cifrei de 8.












8. Ii asezam pe tava de cuptor si ii introducem la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180º C timp de 20- 30 minute, depinde de cuptor.










9.Facem proba cu scobitoarea, daca iese curata in momentul înțepării mucenicilor înseamna ca sunt gata. 









10.Ii lăsăm 5 minute sa se răcească, apoi in tava in care au fost la copt ii ungem cu miere de albine. Daca mierea este prea groasa putem sa o încălzim câteva secunde in microunde.









11. Apoi ii presăram cu nuca pisata.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 Am sa va las aceasta rețetă pe care eu am învățato la un curs de bucătărie și care pe mine ma incantat foarte mult. Este o gustare rapid de...